Moștenirea Grupul Lactalis

Lactopol

Lactopol este un muzeu unic, aflat în orașul francez Laval, ce cuprinde întreaga lume a lactatelor.

Muzeul oferă posibilitatea de a cunoaște metodele de producție a lactatelor, de la primele echipamente, până la cele mai noi tehnologii. Sunt expuse obiecte originale din colecția personală a fondatorului muzeului, M. Besnier – în jur de 500 de etichete ale cașcavalurilor camembert.

Vreți să vedeți cum arată o fabrică de unt, din vremurile Mariei Antoanetei, o presă de lemn pentru fabricarea cașcavalului Emmental, ce datează cu anul 1895, sau o tigvă africană din prezent? Bine ați venit în muzeul Lactopol.


Ferma President

Ferma President a fost creată pentru fanii celui mai vestit cașcaval francez, camembert. Se află într-un sat din regiunea franceză Normandia, acolo unde a apărut primul camembert din istorie, în 1791.

Legenda despre proveniența camembertului se consideră a fi cea mai frumoasă dintre toate legendele ”de cașcaval”. Ea spune că, în timpul Revoluției franceze, o tânără normandă, pe numele Marie Harel, a salvat de la moarte un călugăr, ce era urmărit. A mulțumit-o prin dezvăluirea secretului pregătirii celui mai deosebit cașcaval, pe care-l știa doar el. Călugărul i-a povestit cum se pregătește cașcavalul cu coaja mucegăită, obținută dintr-o anumită cultură de fungi. Cașcavalurile Mariei deveneau tot mai populare, iar nepotul ei deja le livra la curtea Maiestății Sale, Împăratului Napoleon al III-lea, pe care l-a cucerit gustul extraordinar al camembertului.

Aflați toate secretele fabricării lui și savurați gustul unic.


Peșterile Roquefort

Compania Roquefort Société (subdiviziune a grupului Lactalis) îi invită pe toți doritorii să viziteze peșterile originale din sec. XVII, unde se pregătește cașcavalul roquefort. Metoda fabricării sale este o taină. Iată de ce adevăratul roquefort poate fi produs într-un singur loc din lume – Roquefort-sur-Soulzon, din zona muntoasă Cambalou. Specificul principal al acestui cașcaval este maturația sa, care trebuie să aibă loc într-o grotă de calcar, pe stelaje din lemn de stejar, cu o ventilație excelentă. Încă în anul 1411, Carol al IV-lea a semnat un decret, prin care făcea obligatorie maturația roquefortului în astfel de peșteri naturale.

În jur de 170000 de turiști vin anual în aceste grote. Perioada ianuarie-iunie este recomandată pentru vizită.